Karen Wilms
Karen Wilms
Karen Wilms
press to zoom
Karen Wilms
Karen Wilms
press to zoom
Karen Wilms
Karen Wilms
press to zoom
Karen Wilms
Karen Wilms
press to zoom
1/2

Manuele therapie

Een manuele therapeutische behandeling start met een grondig vraaggesprek en onderzoek met als bedoeling de oorzaak van de klachten in het lichaam op te sporen om zo een behandeling op maat te kunnen opstarten.

Tijdens het onderzoek wordt er achterhaald of een bepaald lichaamsdeel normaal functioneert en beweegt zoals het hoort. Aan de hand van verschillende tests wordt de plaats, de graad, de ernst en de oorzaak van klachten opgespoord. Het lichaam wordt als een 'geheel' beschouwd: dit is belangrijk in het manueeltherapeutisch onderzoek. De therapeut kan een verband leggen tussen de verschillende streken en stelsels van je lichaam.

De conclusie en evaluatie van het vraaggesprek en het functieonderzoek leiden tot een manueeltherapeutische diagnose. Dit vormt de basis voor een deskundige en verantwoorde behandeling. Elke behandeling is dan ook persoonlijk en er wordt gezocht naar welke behandeling het meest efficiënt is. De manuele therapie streeft dan ook naar een duurzame oplossing voor je klachten en voor de functionele hinder die je ondervindt.

De manuele behandelingstechnieken omvatten o.a. mobilisaties, oscillaties en zachte manipulaties van de gewrichten, mobiliserende technieken tijdens bewegingen, neurogene mobilisaties, stretchingtechnieken, diepe dwarse fricties, triggerpuntbehandeling, harmoniserende technieken, medische oefentherapie en trainingstherapie, stabilisatietraining, oefeningen voor het houdings- en bewegingsgevoel, coördinatieoefeningen, bewegingsadvies, rug- en nekscholing …

Manuele therapie: voor wie? Manuele therapie is een efficiënte en geschikte therapie voor iedereen, voor elke leeftijd, voor elk beroep. Wanneer je lichaam ergens in de knoop ligt, hoef je niet langer met last en pijn te blijven zitten. Een minder goede functie en een gestoorde bewegingsvrijheid mag je nooit verwaarlozen. Beklemming, pijn en stroefheid kunnen je immers heel wat hinder en psychische druk bezorgen: je leven wordt erdoor belast.

Sportkinesitherapie / Sportrevalidatie

Aangezien sport een optimaal harmonisch functioneren vereist van het bewegingsapparaat is manuele therapie in combinatie met sportspecifieke revalidatie uitermate geschikt om de oorzakelijke factoren van een letsel op te zoeken en te komen tot duurzame resultaten. Hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van medische trainingstherapie, stabilisatietraining en (sport)specifieke oefentherapie.

Het adequaat revalideren van (sport)letsels is een belangrijke taak maar het voorkomen van letsels is zo mogelijk nog belangrijker. In dit opzicht is het dan ook essentieel om de zwakke schakels in het lichaam op te sporen en te behandelen met het verminderen van de kans op een blessure of het voorkomen van het hervallen in eerder opgelopen blessures als betrachting. Hierbij is een goed uitgebalanceerd en persoonlijk trainingsprogramma essentieel.

Bij niet sporters kan te weinig bewegen de oorzaak zijn van een letsel. Zo kan een zittend beroep leiden tot verzwakking van de spieren en kan lichte repetitieve arbeid een overbelastingsletsel tot gevolg hebben. Ook hier kan preventief gewerkt worden.

Zowel bij de sporter als niet sporter is de oefentherapie op:

  • Verbeteren van de mobiliteit of beweeglijkheid van uw gewricht, pees of spier

  • Het herwinnen van kracht met individuele specifieke oefeningen 

  • Functionele oefeningen voor specifieke bewegingen eigen aan uw beroep, sport of opgelopen blessure

Bent u opzoek in Beersel naar manuele therapie of sportrevalidatie, dan kan u ons nu bellen voor een afspraak op 02 303 68 29.

Tarieven (gedeconventioneerd) :

  • 1e sessie : 34 euro

  • sessie kabinet : 26,50 euro

  • huisbezoek : 28 euro