Manuele therapie
Een manuele therapeutische behandeling start met een grondig vraaggesprek en onderzoek met als bedoeling de oorzaak van de klachten in het lichaam op te sporen om zo een behandeling op maat te kunnen opstarten.
Tijdens het onderzoek wordt er achterhaald of een bepaald lichaamsdeel normaal functioneert en beweegt zoals het hoort. Aan de hand van verschillende tests wordt de plaats, de graad, de ernst en de oorzaak van klachten opgespoord. Het lichaam wordt als een 'geheel' beschouwd: dit is belangrijk in het manueeltherapeutisch onderzoek. De therapeut kan een verband leggen tussen de verschillende streken en stelsels van je lichaam.
De conclusie en evaluatie van het vraaggesprek en het functieonderzoek leiden tot een manueeltherapeutische diagnose. Dit vormt de basis voor een deskundige en verantwoorde behandeling. Elke behandeling is dan ook persoonlijk en er wordt gezocht naar welke behandeling het meest efficiënt is. De manuele therapie streeft dan ook naar een duurzame oplossing voor je klachten en voor de functionele hinder die je ondervindt.
De manuele behandelingstechnieken omvatten o.a. mobilisaties, oscillaties en zachte manipulaties van de gewrichten, mobiliserende technieken tijdens bewegingen, neurogene mobilisaties, stretchingtechnieken, diepe dwarse fricties, triggerpuntbehandeling, harmoniserende technieken, medische oefentherapie en trainingstherapie, stabilisatietraining, oefeningen voor het houdings- en bewegingsgevoel, coördinatieoefeningen, bewegingsadvies, rug- en nekscholing …
Manuele therapie: voor wie? Manuele therapie is een efficiënte en geschikte therapie voor iedereen, voor elke leeftijd, voor elk beroep. Wanneer je lichaam ergens in de knoop ligt, hoef je niet langer met last en pijn te blijven zitten. Een minder goede functie en een gestoorde bewegingsvrijheid mag je nooit verwaarlozen. Beklemming, pijn en stroefheid kunnen je immers heel wat hinder en psychische druk bezorgen: je leven wordt erdoor belast.
Dry Needling
Dry Needling is een wetenschappelijk onderbouwde behandelmethode waarbij bepaalde spieren die verantwoordelijk zijn voor uw pijn met een fijn naaldje worden aangeprikt met als doel deze spieren snel en langdurig te ontspannen.
Dry needling is niet hetzelfde als accupunctuur. Bij dry needling is het enkel de bedoeling om triggerpoints in bepaalde spieren te ontspannen. Bij accupunctuur is het effect eerder energetisch.
Een triggerpoint is een verkrampt deeltje van een spier dat de kinesitherapeut via een nauwkeurig onderzoek manueel kan detecteren. Een triggerpoint veroorzaakt naast lokale pijn ook vaak uitstralende pijn in een specifieke zone voor die bepaalde spier. Naast pijn kunnen de triggerpoints ook stijfheid en bewegingsbeperkingen veroorzaken. Triggerpunten kunnen ontstaan door oa een
verkeerde houding , overbelasting van bepaalde spieren ( door sport , langdurig computer gebruik,…) Ook door stress kunnen aanwezige triggepunten in stand worden gehouden.
Indicaties voor dry needling
Alle klachten waarbij triggerpoint (mede ) de oorzaak zijn , kunnen behandeld worden met dry needling. Denk hierbij oa aan :
-
Pijnlijke/stijve spieren en gewrichten ( vb schouder-, knie-, en heupklachten,…)
-
Aandoeningen van de wervelkolom ( lage rug, nek )
-
Aandoeningen aan de arm ( tennis/golferselleboog , overbelasting schouder,…
-
Aandoeningen aan het been ( jumpersknee , liesblessures , hielspoor, … )
-
Hoofdpijn- en kaakklachten
De therapeut voelt dus eerst waar het triggerpoint zich bevindt. De meeste patiënten voelen het prikken van de naald niet. Daarna brengt de therapeut het naaldje in de spier naar het triggerpunt.
Dit is geen pijnlijk gevoel, enkel wanneer de naald het triggerpunt raakt , geeft dit wel een korte pijnsensatie. Sommige patiënten beschrijven het als een soort elektrische schok, anderen beschrijven het als een soort verkramping of een dof gevoel. De therapeut beweegt het naaldje dan op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes te bereiken. Tijdens het prikken kan ook de uitstralende pijn
gevoeld worden. Na de behandeling kan de spier gevoelig of stijf aanvoelen. Nabehandelen met warmte en stretching zal dit gevoel, dat enkel uren tot maximum 2 dagen kan aanhouden, verminderen. We raden ook aan om nadien voldoende water te drinken.
Sportkinesitherapie / Sportrevalidatie
Aangezien sport een optimaal harmonisch functioneren vereist van het bewegingsapparaat is manuele therapie in combinatie met sportspecifieke revalidatie uitermate geschikt om de oorzakelijke factoren van een letsel op te zoeken en te komen tot duurzame resultaten. Hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van medische trainingstherapie, stabilisatietraining en (sport)specifieke oefentherapie.
Het adequaat revalideren van (sport)letsels is een belangrijke taak maar het voorkomen van letsels is zo mogelijk nog belangrijker. In dit opzicht is het dan ook essentieel om de zwakke schakels in het lichaam op te sporen en te behandelen met het verminderen van de kans op een blessure of het voorkomen van het hervallen in eerder opgelopen blessures als betrachting. Hierbij is een goed uitgebalanceerd en persoonlijk trainingsprogramma essentieel.
Bij niet sporters kan te weinig bewegen de oorzaak zijn van een letsel. Zo kan een zittend beroep leiden tot verzwakking van de spieren en kan lichte repetitieve arbeid een overbelastingsletsel tot gevolg hebben. Ook hier kan preventief gewerkt worden.
Zowel bij de sporter als niet sporter is de oefentherapie op:
-
Verbeteren van de mobiliteit of beweeglijkheid van uw gewricht, pees of spier
-
Het herwinnen van kracht met individuele specifieke oefeningen
-
Functionele oefeningen voor specifieke bewegingen eigen aan uw beroep, sport of opgelopen blessure
Neurologische revalidatie
Kinesitherapie bij een neurologische aandoening vraagt een specifieke aanpak waarbij we kijken naar de patiënt als geheel en niet enkel naar symptomen. Tijdens de revalidatie komen verschillende aspecten aan bod waaronder het normaliseren van tonus, verminderen van spasticiteit, verbeteren van mobiliteit, evenwicht, coördinatie, spierkracht, transfers, staan en stappen, ….
We zoeken samen naar een manier om zo optimaal en comfortabel mogelijk te functioneren in het dagelijks leven. Vaak gaat het hier om een complex verhaal dat veel tijd vraagt.
Welke aandoeningen kunnen verbeterd worden met behulp van neurologische revalidatie ?
Veel voorkomende neurologische aandoeningen zijn: CVA (hersenbloeding of -infarct), Parkinson, MS, ALS, dwarslaesie, hersenletsel na traumatische hersenletsels, ....
We hebben een ruime oefenzaal met al het nodige materiaal. Alsook is de praktijk gemakkelijk bereikbaar voor rolstoelpatiënten.
Bent u opzoek in Beersel naar manuele therapie, dry needling, neurologische revalidatie of sportrevalidatie, dan kan u ons nu bellen voor een afspraak op 02 303 68 29.
Tarieven (gedeconventioneerd) :
-
1e sessie : 35 euro
-
sessie kabinet : 28 euro
-
huisbezoek : 30 euro